Om Agrifos

Om Agrifos

Agrifos er et driftsfællesskab med rødderne solidt plantet i mulden på det vestlige Lolland. Vi driver i dag 3.200 hektar god dyrkningssikker landbrugsjord i et varieret sædskifte med fokus på sukkerroer, korn, raps og frøavl. Vi er i en konstant udvikling med tiden hvor vi med respekt for vores omgivelser dag for dag forsøger at blive dygtigere end hvad vi var i går. 

I dag samdriftes i alt 6 hovedejendomme hhv. Frederiksdal, Stensgaard, Nøjsomhed, Sophiedal, Magelundegaard og Gammeleje samt de dertilhørende ejendomme. Driftsfællesskabet har løbende gennem tiden udviklet sig til hvad det er i dag, men de grundlæggende kerneværdier som selskabet blev etableret på tilbage i 2007, består endnu. 

Driftscentralen er Stensgaard, hvorfra hverdagen for vores kompetente medarbejdere som udgangspunkt udspringer. Agrifos beskæftiger i dag én direktør, syv fastansatte, to til tre elever og evt. løshjælp i sæsonerne. Igennem årene er der investeret i moderne driftsinventar ligesom at medarbejder- og lagerfaciliteter løbende fornyes, så virksomheden og arbejdspladsen forbliver attraktiv og præsentabel. 

agrifos17 1
agrifos18 2

Historien

I januar 2007 etableres Agrifos I/S af de to naboejendomme Frederiksdal og Stensgaard, som så synergier i at samdrifte de tilsammen ca. 950 ha.

Allerede året efter i 2008 øges arealet til 1.260 hektar, da Nøjsomhed træder ind i selskabet. Nøjsomhed ligger geografisk placeret som de to oprindelige ejendomme, helt ud til Langelandsbæltet.

I januar 2011 udvides selskabet med ejendommen Sophiedal, hvorefter driften af de fire ejendomme på nu 1.480 hektar drives frem til 2020, hvor Magelundegaard træder ind i Agrifos. Selskabets arealer øges samtidig ved organisk vækst og frem til 2023 drives 1.750 hektar.

I januar 2023 fusionerer Agrifos med I/S Gammeleje, og markplanen for den kommende sæson omfatter derved 3.200 hektar. 

2007
950 ha

Agrifos I/S etableres af Frederiksdal og Stensgaard

2008
1.260 ha

Nøjsomhed træder ind i Agrifos I/S

2011
1.480 ha

Sophiedal træder ind i Agrifos I/S

2020
1.750 ha

Magelundegaard træder ind i Agrifos I/S

2023
3.200 ha

I/S Gammeleje træder ind i Agrifos I/S

Agrifos konceptet

Ud over kerneværdierne Agrifos er bygget på, så bunder virksomheden også i et helt særligt koncept. Jorden bortforpagtes af interessenterne, som herefter indgår i ejerskabet af Agrifos procentuelt efter det bortforpagtet areal. Denne procentfordeling beror resultatdelingen også på. Èn hektar er én hektar hvorfor der f.eks. ikke skeles til forskelligartet jorde og dit og mit, men vores. 

Agrifos lejer bygninger af interessenterne og betaler efter forbrug. På den måde skabes en fair konstellation hvor fordelene dyrkes. En vigtig forudsætning for et fortsat velfungerende koncept i fremtidens praksis, er at interessenter og medarbejdere arbejder godt sammen og har samme grundindstilling til drift, økonomi, kerneværdier mm. 

Forskelligartede opgaver på de enkelte ejendomme, som ikke vedrører planteavlen direkte kan varetages af Agrifos og administreres via en mellemregning. En mellemregning som i øvrigt også håndterer selskabets korn- og rapssalg. Som interessent i Agrifos er det nemlig fortsat muligt at eksekvere sin egen særpræget salgsstrategi. Endnu en vigtig detalje i Agrifos konceptet, som har bevist sit værd siden januar 2007. 

agrifos2

Kerneværdier

Agrifos’ kerneværdier er selve vores fundament som vi alle tilslutter os og arbejder for.

Samarbejde gul

Samarbejde

Agrifos er et fællesskab som skaber værdi baseret på samarbejde og tillid.

Kvalitet gul

Kvalitet

Med faglighed, professionalisme og omhyggelighed laver vi kvalitet.

Stabilitet bl†

Stabilitet

Med et langsigtet fokus er vores hovedformål at sikre et vedvarende levebrød for alle involveret i Agrifos.

Effektivitet bl†

Effektivitet

Med fascination for planteavl er vi i fremdrift for at være de bedste.

B‘redygtighed bl†

Bæredygtighed

Med en troværdig og ansvarlig tilgang til vores produktion, medarbejdere og omverden, arbejder vi kontinuerligt for at styrke vores bæredygtighed.

Hovedejendomme

Frederiksdal

Frederiksdal dukker frem af historiens tåge som en lille befæstet gård ved navn Grimsted

Stensgaard

Stensgaard er grundlagt i 1803, hvor ejeren af Frederiksdal, Etatsråd Dons, opdeler Frederiksdal og Stensgaard.

Magelundegaard

Magelundegaard har fået sit navn efter en Skov, der tidligere har ligget på en del af gårdens nuværende jorder.

Nøjsomhed

Nøjsomhed er bygget i 1786 af kammerherre, Greve Christian Frederik Knuth.

Sophiedal

Sophiedal nævnes første gang i 1800 hvor Peder Hansen overtager gården.

Gammeleje

Gammelejes historie kan dateres tilbage til 1821 hvor familien Zacho igennem 3 generationer var ejere.

LÆS MERE OM

FOLLOW A FARMER 2024

Vi er i sæsonen 2024 med i initiativet Follow a Farmer fra BASF, som beretter om vores drift.